Novi pejzaži Gorana Ćetkovića

Samostalna izložba Horizonti akademskog slikara Gorana Ćetkovića nedavno je predstavljena u hotelu One&Only Portonovi, u sklopu projekta Artist in Residence. Tokom završne večeri organizovana je aukcija jednog rada, a sredstva su upućena Dječjem domu Mladost u Bijeloj.

“U pitanju je ozbiljan umjetnički projekat pod nazivom Artist in Residence, čiji su organizatori renomirana galerija Pizana iz Podgorice i One&Only hotel. Projekat podrazumijeva samostalno predstavljanje, izložbu autora, kao i boravak u ovom prelijepom prostoru. U toku trajanja izložbe umjetnik stvara, komunicira sa publikom, odnosno gostima hotela, koji su međunarodna publika. U hotelu One&Only predstavio sam 15 najnovijih slika iz ciklusa Horizonti. Tematski, ovaj ciklus se odnosi na pejzaž, a na slikama dominiraju motivi crnogorskog krša, zemlje, vode i sunca. Svaka slika je zasnovana na kontrastu tamno-svijetlo i toplo- hladno. Upravo ta igra boja, sjenke i svjetlosti, stvara atmosferu na slici, a horizontima kao da se šire neki zvuci sjete i nostalgije. Slikajući pejzaže, uvijek se krećem od realnog ka apstraktnom i od ekspresivnog ka fantastičnom”, kaže Ćetković te sumira impresije i reakcije publike: “Slike iz ciklusa Horizonti u potpunosti korespondiraju sa prostorom i ambijentom u kojem su izložene. Sjajna je reakcija publike, koju u najvećem dijelu čine gosti ovog renomiranog hotela. Na otvaranju su, pored gostiju, prisustvovali brojni članovi uprave hotela, zajedno sa direktorom ovog renomiranog zdanja. U ovom divnom prostoru umjetnost je izuzetno cijenjena od strane domaćina hotela koji, uz galeriju Pizana, daje ogroman doprinos promociji umjetnosti.”

Goran je u stalnom procesu te nas je interesovalo kako doživljava tu neprestanu erupciju stvaralačke energije i na koji način je kanališe. “Kontinuitet u radu je odlika mog stvaralaštva. Stvaram u ciklusima. Poslije Horizonata nastao je ciklus Slijepi putnici, tu sam se ponovo vratio tematici čovjeka i kao da se pitam kuda ide ovaj svijet. Ta serija slika je nastala u periodu kada je svijet zadesio novi virus i kada je otuđenost među ljudima doživjela vrhunac. Slike, sa svojim glavnim likovima, svjedoče o tom teškom vremenu. Trenutno radim na ciklusu Drvo života. Centralni motiv je žena – majka, dijete. Ova serija slika je oda životu”, objašnjava umjetnik i ističe da ga posebno raduje činjenica da ima dosta kvalitetnog materijala za buduće projekte. “Pozivi za izložbe stižu sa svih strana… Nadam se da dolaze neka ljepša vremena i da ću biti u prilici da to sve predstavim publici, i u zemlji i inostranstvu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *