Izložba akademskog slikara Momčila Macanovića u galeriji “Pizana”

Na umjetničkoj mapi Crne Gore, nakon Podgorice, zatim i Porto Montenegra u Tivtu, ime galerije Pizana od 2019. godine ispisano je na još jednoj adresi – rizort Portonovi u Kumboru, od kada je dom modernom galerijskom prostoru unutar koga egzistiraju različiti poetički izrazi savremene crnogorske likovne scene.

U okviru projekta galerije “Pizana” i novootvorenog hotela “One&Only” u Portonovom, od 21. jula 2021. godine, ljubitelji umjetnosti i gosti ovog luksuznog rizorta, moći će da pogledaju izložbu poznatog crnogorskog akademskog slikara Momčila Macanovića.

To će biti peta izložba u okviru projekta ” Artist in residence” , koji, kao nova praksa na našim prostorima, po riječima generalnog menadžera Mikelea Đirauda, “slavi umjetnost i humanost”. Dvadesetodnevno gostovanje umjetnika u hotelu, završava se aukcijskom večerom u restoranu “Sabia”, kada će se tihom aukcijom prodati jedno djelo Momčila Macanovića a prihod donirati Domu “Mladost” u Bijeloj.

“Na njegovim studiozno islikanim platnima treperi južna svjetlost ublažena perfekcijom koja saocira “holandske male majstore i postupke Holbajna i Direra. Svjetlost i sjena, smišljeno interpretirane, struktuiraju metafiziku dimenzija na mojim platnima”, kaže slikar.

Međutim, ono po čemu njegov izraz podsjeća na likovni jezik starih majstora, jednog Van Ajka na primjer, jeste odmjerenost i preciznost u postavljanju svih elemenata slike i minucioznost u obradi detalja. On zapravo na sjajan, klasičan način slika savremene prizore dekirikovski neutrališući akciju lica, pretvarajući ih samo u elemente slike. Takav način slikanja traži i tehnički i zanatski veliko umijeće.

Slikarstvo Momčila Macanovića je rezime dobrog poznavanja istorije umjetnosti, korišćenja iskustva iz skulpturnog građenja lika, intorevertnih reminidcencija na zbivanja u sadašnjosti, utvrđivanje vertikalnih veza u emotivnoj i realnoj organizaciji života. On je jedan od onih koji na svoj način traže istinu o životu i saopštavaju nam ono što su našli, sa nešto romantike, nostalgičnog bola, diskretne emocije i mnogo vještine ”, rekla je Olga Perović, likovni kritičar i istoričar umjetnosti.

Izložba slikara Momčila Macanovića će biti otvorena do 9. avgusta 2021.godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *