Vorhol prvi put u Crnoj Gori


Vorhol prvi put u Crnoj Gori

 

Galerija Pizana u Tivtu organizuje od 3. avgusta izložbu “15 minuta slave Endija Vorhola”, što je prvo predstavljanje radova tog legendarnog američkog pop-art umetnika u Crnoj Gori.
Postavku čini 30 originalnih i prepoznatljivih dela Endija Vorhola (Andy Warhol, 1928-1987), nastalih 60-ih godina prošlog veka, kada je pop art dostigao vrhunac umetničkog izražavanja. Sito štampa kao prepoznatljiva tehnika pop arta zastupljena je u većini radova.

Kontroverzni i uvek zanimljivi Vorhol biće predstavljen ikonografijom simbola pop arta – “Merilin Monro” (Marilyn Monroe), “Cveće” (Flowers), “Marta Grejem” (Martha Graham), “Dame i gospodo” (Ladies and Gentleman) i “Brzi klizač” (Speed Skater).
Speed Skater” je, inače, rad koji je produkt saradnje osnivača galerije Visconti Fine ArtLazara Vujića i samog Vorhola, a nastao je povodom edicije za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Vorhol, američki slikar, reditelj, publicista, glumac i fotograf, jedan je od najpoznatijih umetnika 20. veka, zaslužan za rođenje umetničkog pravca “pop art”. Čuven po slikama supa marke “kembel” i boca “koka-kole”, Vorhol je postao jedna od najvećih figura popularne kulture.
Tokom 1960-ih Vorhol je od jednog od najuspešnijih reklamnih ilustratora postao jedan od najpoznatijih umetnika Amerike.
Njegove prve slike prikazuju likove iz crtanih filmova i reklama, koje je radio ručno. Kasnije je teme tražio u brendovima, zvezdama i dolarima, i isključio svaki trag “ruke”. Osim poznatih američkih proizvoda, slikao je i zvezde, kao što su Merilin Monro, Elizabet Tejlor i Elvis Prisli.

Čuveni atelje “Fabrika” osnovao je 1963. godine, a tu su redovni gosti bili slikari, pisci, muzičari i poznate andergraund ličnosti. U to vreme počeo je da se bavi štampom na tkanini – sitotiskom, te radio slike u serijama, čime je uspeo ne samo da se bavi umetnošću masovne proizvodnje, već i da sama umetnost postane masovni produkt. Njegov rad veoma brzo postao je i kontroverzan i popularan.

Izložba “15 minuta slave Endija Vorhola” u Tivtu, koja je gostovala ranije ove godine i u Subotici, realizovana je u saradnji sa galerijom Visconti Fine Art iz Ljubljane, koja ima višegodišnju tradiciju u promociji savremene umetnosti i poseduje bogatu kolekciju radova umetnika koji su obeležili pop art.
Izložbu su organizovali nevladina organizacija Punkt i Telekom Crne Gore, u saradnji sa Američkom ambasadom u Crnoj Gori, a biće otvorena do 20. avgusta.

 

(SEEcult.org)